Twee nieuwe livestreams Marcel Worms: Spaanse pianomuziek (Albéniz, Granados, Mompou, Blancafort, Nin-Culmell)

De links naar de livestreamings zijn de volgende:

11:00 https://youtu.be/rDjRwVP9ylI

20:00 https://youtu.be/9s-yTDoeO7I

SPAANSE PIANOMUZIEK

De Spaanse muziek en daarmee ook de Spaanse pianomuziek is van oudsher het resultaat van een grote smeltkroes van culturen geweest. Nadat de Moren in 711 Spanje via Gibraltar waren binnengevallen hebben deze bijna zeven eeuwen een belangrijk stempel gedrukt op de Spaanse muziek. Zij brachten, evenals de zigeuners, een sterk emotioneel element in, dat nog versterkt werd door de Joods synagogale muziek. De ritmische complexiteit van de flamenco wordt ten dele ook veroorzaakt door  Afrikaanse invloeden.

De musicoloog en componist Filippe Pedrell (1841-1922) bepleitte het gebruik van  nationale Spaanse elementen. Dit standpunt had grote invloed op de jonge Isaac Albéniz, die volksmuziek als uitgangspunt ging kiezen. Hetzelfde geldt voor Manuel de Falla, Enrique  Granados en Joaquin Turina. Typisch Spaanse elementen vinden we al in het werk van Domenico Scarlatti, aan wie later nog een livestreaming gewijd zal worden.

Karakteristiek voor veel Spaanse muziek is de rijidéz (strengheid), die zich uit in een zeer strakke ritmiek. De Latijnse hartstocht wordt door deze tempovaste strengheid als het ware gecompenseerd en getemd. Beheersing, distantie en ordening staan tegenover ongeremde passie. De versieringen en melodievorming vertonen Oosterse elementen waarin de traditionele modale toonladders een belangrijke rol spelen. Ook het imiteren van de gitaar is  een beproefd procédé. Dynamische contrasten zijn vaak extreem. Rauwe zeggingskracht is dikwijls belangrijker dan oorstrelende schoonheid. Expressie hoeft niet altijd ‘mooi’ te zijn. Naast onbezorgde levenslust is de schaduw van de dood in de Spaanse muziek vaak niet ver weg.

Tijdens de livestreaming is werkt te horen van Isaac Albéniz, Enrique Granados, Federico Mompou, Manuel Blancafort en Joaquin Nin-Culmell. Albeniz en Granados zijn, samen met Manuel de Falla, de vaandeldragers van de negentiende- en vroege twintigste eeuwse Spaanse muziek. Mompou staat qua bekendheid in hun schaduw maar doet zeker niet voor hen onder. Blancafort was een jongere collega en vriend van Mompou, wiens invloed in zijn zelden gespeelde maar opmerkelijk werk duidelijk hoorbaar is. Nin-Culmell is een kosmopolitisch componist, die uiteindelijk Spaans staatsburger werd en Spanje als zijn vaderland beschouwde.

PROGRAMMA

1.Enrique Granados (1867 – 1916)

Uit Danzas Españolas  

-Oriental                             

-Villanesca

-Andaluza    

2.Isaac Albéniz (1860 – 1909)

Uit Suite Espagnole op. 47

-Cataluña

-Sevilla

-Tango op.164 nr.2 (4:00)

3.Manuel Blancafort (1897 – 1987)

– Tonada intermitent (1943)

-Obsessió (1954)

4.Federico Mompou (1893 – 1987)

– El Pont

Impressiones intimas (1911-14)

-Lento cantabile espressivo

-Larguetto

-Gracioso

-Agitato

-Pajaro triste

-La Barca

-Cuna

-Secreto

-Gitano

5.Joaquin Nin-Culmell (1908 – 2003)

Tonadas (selectie)

-Segeduilla murciana

(Murcia)

-Cancion otoñal

(Vascongadas)

-Vou-veri-vou (Baleares)

-Mateixa (Baleares)

-Jota castellana (Palencia)

-El cant dels occels

(Cataluña)

-Muñeira (Galicia)

-Jota castellana

Ga terug naar het volledige agenda overzicht