Zwolle, de Stadkamer, besloten optreden voor Groot Zwolle

Optreden voor Groot Zwolle, een netwerk van influentials en bestuurders uit de regio Zwolle

Thema: Het welgetemperde gemoed – Levenslessen van Bach

We maken tijdens deze masteravond kennis met Marcel Worms op de piano en filosoof Jos Kessels. Worms laat ons kennismaken met het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. Het wordt algemeen beschouwd als een van de invloedrijkste composities uit de westerse muziek. Commentatoren zijn het erover eens dat het niet alleen briljante illustraties zijn van de mogelijkheden van de ‘getempereerde’ klavierstemming, maar tevens van een groot scala aan menselijke emoties.

Jos Kessels reflecteert op de betekenis van deze muziek, hoe je ernaar kunt luisteren en wat zij heeft te zeggen over ‘het welgetemperde gemoed’. Muziek is veel meer dan een abstract patroon van bewegend geluid, zij is een uitdrukking van ideeën, emoties en menselijke houdingen. Die vormen als vanzelf een verhaal, een persoonlijke mythe, waarin de vraag naar ‘het goede leven’ en de eigen invulling daarvan een centrale rol speelt. Bach heeft daar heel wat over te zeggen, als je goed luistert.

Kan muziek een ethische functie hebben? Kun je muziek beschouwen als een taal van emotie of van het onderbewuste? Het is een vooronderstelling van Socrates’ methode van gespreksvoering in de dialogen van Plato. Die methode stelt ons in de gelegenheid om een verdiepingslaag aan te brengen die op het eerste gehoor misschien niet opvalt.

Ga terug naar het volledige agenda overzicht