Curriculum Vitae


Marcel Worms

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit.

Van 1996 – 2016 was Marcel Worms bezig met een bluesproject: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms in vrijwel al deze landen uit. Het project is vastgelegd op 8 cd’s.

Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2009 bracht hij als eerste een cd uit met ongepubliceerde pianomuziek van Mompou, die het jaar daarvoor in Barcelona was ontdekt.

Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs Goldbergvariaties in combinatie met Metamorphosis van Philip Glass, met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone, met klassieke Caraïbische dansen, met de cyclus ‘De Jaargetijden’ van de Letse componist Pēteris Vasks en met werk van Erik Satie. Op de cd Inspired by Chopin… belicht hij de grote invloed die Chopin op vele componisten heeft gehad. Op de cd Jazzettes is hij met violiste Ursula Schoch te horen in door jazz beïnvloedde muziek voor viool en piano uit het interbellum. Op de cd Piano Music by Jewish Composers 1922 -1943 is werk van vervolgde joodse componisten te horen. Met fluitiste Eleonore Pameijer legde hij muziek van vervolgde joodse, Nederlandse componisten vast en maakte hij de cd Spanning the Globe met een selectie van stukken uit hun Zes Continenten Project. Met altvioliste Ásdís Valdimarsdóttir nam hij twee cd’s op met muziek van vervolgde componisten voor altviool en piano.

Op een recente (dubbel) cd combineert hij Preludes en Fuga’s van Bach, Mendelssohn en Sjostakovitsj.

Op  recente (dubbel)cd’s werden de beide boeken van Bachs Wohltemperierte Klavier vastgelegd alsmede Partita’s van J.S.Bach en zijn relatief onbekende tijdgenoot Christoph Graupner.

Marcel Worms stelde concertlezingen samen met o.a. de auteurs Jan Brokken, Jos Kessels, Judith Koelemeijer, Bert Natter,K.Schippers, A.L.Snijders, Jos Versteegen en Marja Vuijsje.

Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoort violiste Ursula Schoch