Amsterdam, Muziekstudio Marcel Worms

Concertlezing met socioloog en auteur Christien Brinkgreve rondom haar nieuwe boek ‘Het beladen huis‘.

In de woorden van de schrijver:

Beladen Huis vertelt het relaas van een vrouw die na het overlijden van haar man achterblijft in een huis overwoekerd door spullen en zwaarmoedigheid. Ze wil de weg terug vinden naar hoe het ooit was, hoe hij ooit was, waar zijzelf is gebleven. De toon is onderzoekend: hoe is het zo geworden? Het is een vorm van relationele archeologie: laag voor laag wordt opgedolven, herinneringen komen terug, hij komt zelf weer vollediger terug als de overwoekering van de laatste jaren is teruggedrongen en er meer licht komt in het verleden, in haar, in het huis. Het is pijnlijk, ook de blik op haarzelf, maar ook licht: de scenes die beschreven worden hebben soms ook iets absurds.
Het verhaal speelt zich af in het huis dat wordt opgeruimd, materiele en psychische verwerking gaan hand in hand. Het huis wordt een personage, aanvankelijk stug en werend, maar zich geleidelijk openend. Ze neemt haar plaats weer in, ervaart de ruimte.
Muziek van C.P.E.Bach (Rondo in c kl.t.), Brahms (Intermezzo op.119 nr.1), Janácek (selectie uit Op een overwoekerd pad), Liszt (La lugubre gondola) en Schumann (selectie uit Waldszenen)
Aanmelden via marcelworms140@gmail.com
Ga terug naar het volledige agenda overzicht