Twee livestreamconcerten op het YouTubekanaal van Marcel

Troostmuziek: de minder bekende Mozart en Schubert

De links naar de concerten van 11:00 resp. 20:15 zijn de volgende:

MOZART EN SCHUBERT

11:00 https://youtu.be/ZwCLfD4–qU

20:00 https://youtu.be/hjXJ_6P3cco

De concerten zijn ook nog achteraf te bekijken

DE MINDER BEKENDE MOZART EN SCHUBERT – PROGRAMMA EN TOELICHTING

W.A.Mozart (1756 – 1791)

Prelude en Fuga in C gr.t. KV 394 

Adagio b kl.t. KV 540 

Rondo D gr.t. KV 485 

Menuetto D gr.t. KV 355 

Gigue G gr.t. KV 574

Allegro in g kl.t. KV 312

*********************************

Franz Schubert (1797 – 1828)

Adagio G gr.t. D.178 (ca. 6:00)

Ungarische melodie D.817 (3:30)

Allegretto c kl.t. D.915 (ca.5:00)

Deutsche Tänze D.783 (10:00)

TOELICHTING

Muziek kan een troostende werking hebben en in tijden van Corona kunnen we dit vermogen goed gebruiken.

Voor mij persoonlijk zijn Bach, Mozart en Schubert de grote troostbrengers. Bach is al aan de beurt geweest ins deze serie livestreams en daarom moeten jullie het vandaag met minder bekend werk van Mozart en Schubert doen.

De meeste vandaag gespeelde stukken hebben geen toelichting nodig. Over een aantal ervan geef ik graag wat informatie.

——————————————————————————————————————————————————————-

MOZART

-Prelude en Fuga KV 394

In 1782 hoorde Mozart werk van Bach en Händel bij Baron van Swieten, een van de grote mecenassen van zijn tijd en groot liefhebber van Bach, Mozart en Beethoven. Mozart ging de Fuga’s van Bach die hij zo leerde kennen meteen zelf spelen en sloeg aan het bewerken: verschillende Preludes en Fuga’s uit Bachs Wohltemperierte Klavier bewerkte hij voor strijktrio of strijkkwartet. Zijn vrouw Constanze was bij beluistering al even enthousiast en drong er bij haar echtgenoot op aan dat hij er zelf één zou schrijven voor haar, een verzoek waar Mozart aan voldeed.

Allegro g kl.t.

Dit werk dateert uit 1788 of 1789 en schreef Mozart in een periode waarin hij een aantal sonates voor piano had gepland, een project dat hij niet in zijn geheel realiseerde. Misschien is dit Allegro een Sonatensatz en maakt het als deel van een onvoltooide sonate deel uit van dit project

——————————————————————————————————————————————————————-

SCHUBERT

Ungarische Melodie

Dit sensitieve stukje is pas ontdekt in 1925 toen Stefan Zweig het verwierf voor zijn verzameling muziekhandschriften. Schubert verbleef enige tijd in het paleis van de Estherházy’s in Zseliz, waar hij muziekleraar was. Het verhaal gaat dat hij deze melodie daar hoorde zingen door een Hongaarse keukenmeid.

Allegretto c kl.t.

Dit Allegretto schijnt Schubert in enkele minuten te hebben neergepend in het familiealbum van zijn vriend, de notaris Ferdinand Walcher (1799-1873). Walcher ging voor een paar maanden op reis voor zaken naar Venetië en Schubert gaf hem dit stukje mee als een soort afscheidscadeau.

Deutsche Tänze

Schubert schreef zijn dansen voor social events, zoals de beroemde Schubertiades, avonden (en nachten) waarin de alcohol net zo rijkelijk vloeide als de muziek. Ook Mozart, Haydn en Beethoven schreven zulke dansen voor feestelijke bijeenkomsten maar dan voor een een bal van adelijke personen of van het hof. Schubert daarentegen bewoog zich niet in zulke kringen: bij hem waren de feestgangers musici, intellectuelen en andere personen uit de burgerlijke middenklasse. De dansen werden in series achter elkaar gespeeld, soms gearrangeerd voor een klein orkestje,ongeveer zoals een d.j. tegenwoordig muziek draait.  Schubert mocht bij dit soort gelegenheden graag achter de vleugel plaatsnemen. Hij was een matige pianist maar deze manier van spelen ging hem goed af. Als een themaatje hem beviel,  improviseerde Schubert daar op en noteerde hij achteraf de gespeelde muziek.

Ga terug naar het volledige agenda overzicht