Twee cursussen over de Goldbergvariaties in aantocht!


Twee aankomende cursussen over de Goldbergvariaties!

De Goldbergvariaties behoren tot de meest geliefde werken van Bach. Ze inspireerden schrijvers als Anna Enquist, Bert Natter en Philip Kennicott tot een roman. In de Klassieke Top 400 van Radio 4 eindigden ze in 2021 op de 12e plaats, de hoogste plek van een werk voor piano solo.

Marcel voerde de Goldbergvariaties veelvuldig uit en legde het werk ook vast op cd. In de cursus vertelt hij over de achtergronden, de structuur,  de vernieuwende aspecten en de betekenis van het werk. Ook zal hij ingaan op de mogelijke symbolische betekenis van de negen canons in de Goldbergvariaties.

Na een algemene inleiding op het werk zal Marcel de Aria (het thema) en alle 30 afzonderlijke variaties daarop bespreken en telkens ook spelen. Op de laatste avond tenslotte zal hij een complete uitvoering van de Goldbergvariaties geven.

Marcel organiseert de cursus 2 keer in mei en juni: belangstellenden kunnen kiezen voor vijf maandagavonden (22 mei, 5, 12, 19 en 26 juni (29 mei geen cursus vanwege Pinksteren) of voor vijf donderdagavonden (25 mei, 1, 8, 15 en 22 juni). Kennis van het notenschrift is wel nodig, evenals een partituur van de Goldbergvariaties.  

Locatie: muziekstudio Marcel Worms, Richard Holstraat 6 hs, 1071 SM Amsterdam

Lestijd: 19:30 – 21:30 inclusief een koffie- en theepauze halverwege

Kosten: 150 € (inclusief koffie en thee)

Aanmelding: via mrworms@euronet.nl (u ontvangt een bevestiging)